21 ноември 2017

Руски попове проповядват с рок

Дуетът "Братци" на протойереите Вадим и Константин Качалови създава авторски духовни песни и прави концерти с проповед


На V международен фестивал на православната авторска песен през 2009 г. в град Орел участва необичаен дует. Той е съставен от двамата братя протойереи Вадим и Константин Качалови, действащи клирици в Руската православна църква. На този фестивал, в категория "Дуети" те печелят първо място с песента си "Дивен е Бог със Своите светии". След фестивала "Братци" получават покана от продуцента на провеждащия се в Санкт Петербург фестивал, посветен на св. Александър Невски и стават негови лауреати. Със своите авторски духовни песни двамата рокаджии в раса са носители и на гран-при от фестивала "Ковчег" във Воронеж и на много други отличия.
Най-голямата награда за тях със сигурност е любовта на публиката им, която приема без резерви пеещите рок духовници. Във времето на интернет всеки изкушен може да се порадва на изпълненията им, стига да напише в търсачката "Дует Братцы". В платформата за споделяне youtube има много клипове с техните песни, участия и концерти.



Гледката е доста необичайна. Двама на вид съвсем еднакви свещеници, облечени в пълната си свещеническа униформа, свирят на китари и пеят в ритъма на рока. Няма как това да не привлече внимание и да не предизвика интерес. Всъщност това е дуетът "Братци" на протойереите Вадим и Константин Качалови. Те са братя близнаци, родени на 17 мая 1968 г. в селището Ракитное, Белгородска област в Русия. Учили в местното училище и участвали в музикални групи. Служили в армията.


След военната служба свирили в няколко рок групи, участвали в рок фестивали.


През 1991 г. завършили Орловския филиал на Московския държавен културен институт.


Като студенти пишели песни и участвали в различни музикални проекти. Кръщение приели в зряла възраст в църквата "Св. Николай" в родното си Ракитное през 1992 г. Там те започнали да пеят в хор. Едва след това в семинарията в Белгород получават духовно образование.

Според признанието на самите духовници-музиканти 12 години след кръщението си двамата не пипали китарите и не могли да измислят нито една песен. Но в един прекрасен ден всичко се променило и се появила първата им песен, която нарекли "Далече ли, близо ли". Братята продължили да съчиняват песни и получавайки благословение от Белгородския и Староосколски митрополита Йоан, започнали да правят концерти.


И двамата са действащи духовници в Белгородска митрополия на РПЦ, но о. Вадим е в Губинска епархия, и о. Константин - Белгородска.

Протойерей Вадим е ръкоположен за свещеник през 1996 г. В сан протойерей е възведен през 2009 г. Дълго време и до момента е настоятел на храм, посветен на Казанската икона на Богородица в село Вязовое. Освен това през 2014 г. е назначен за настоятел и на храм "Покров Богородичен" в белгородското Старо село. След това му е възложено предстоятелството на още две черкви в района.

Протойерей Константин станал свещеник почти едновременно с близнака си. Назначен е да служи в храма "Св. Николай Чудотворец" в родното им селище. От 1998 г. е председател на храм "Възкресение Христово" в селището Октомврийско. През 2003 г. е осветен храм, възстановен от о. Константин. И той е протойерей от 2009 г. Семеен е, с две деца.
Името на създадения от тях дует "БраТцы" е съставно от думите братя и отци. Автор на текстовете основно е о. Константин, който свири на бас китара. Отец Вадим съчинява музиката и свири на акустична китара.



С това се ограничава малкото налична в интернет информация за двамата забележителни батюшки-близнаци, талантливи музиканти и прекрасни хора. Те са уникални и самобитни. От песните им струи любов, а това означава Бог. Творбите им учат на безгранична доброта и търпение.

Дуетът редовно прави концерти, участва в конкурси и международни фестивали и обикновено печели първите места. Включва се и в различни проекти в мрежата.
Истински празник на православието е техен концерт-проповед в Стокхолм, където ги съпровожда и техният духовен старец о. Илиодор (Гайриянц), монах в манастира Оптина пустиня.

На него е посветена и песента им "Авва".

На Александро-Невския фестивал в Санкт Петербург песента им "Дивен е Бог със Своите светии" поразила публиката със своята красота, духовност и несравнимост спрямо другите представени творби. С тази песен те се представили и на VIII Международен фестивал на православната авторска песен и журито я избрало за финална, а с дуетът запели всички лауреати и зрители. Тогава те представили и своята песен "Патриарх", създадена в памет на патриарха Алексий II. По-късно дуетът участва и два мисионерски концерта - в детски лагер на Ладожкото езеро и на параход по Нева, пътувал към мястото на историческата Невска битка. Впечатляващ е клипът на песента им „Ламбадка“, посветена на монашеството.

Отзивите за дуета в мрежата са в суперлативи. Почитателите им казват, че техните песни са православен рок, различен от този, който сме свикнали да слушаме, защото е задълбочен и преживян. Разбира се, има православни, които не одобряват музикалните им изяви, но това са хора, крайни във вярата си. Всеки, който ги чуе, ще се убеди, че те са отлични музиканти, възхваляващи Господ със своите забележителни песни. Всеки запознат с творчеството на "Братци" ще признае, че песните им са изпълнени с гореща вяра и любов към Бога и ближните. Братята носят и своя кръст на свещеници и сигурно затова и заради искреността в общуването и млади, и стари внимават в думите за Истината в песните им.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.