09 май 2017

Възстановиха гроба на червеноармеец в Перник

На 9 май световната общественост отбелязва Деня на Победата срещу хитлерофашизма. На много места в Европа и по целия свят, и особено в Москва, този ден се отбелязва по особено тържествен начин.

Тихо и по християнски обичай този ден беше отбелязан и в гробището на Калкас, някогашно село близо до Перник, а сега квартал и кметство в пределите на общината.


Група представители на дружеството на русофилите почетоха паметта на починал на 21 ноември 1944 съветски войн в Калкас. Дълги години той се водил като "неизвестен войник". Сега вече се знае името му - червеноармеец Евгениий Фьодорович Гриньов. Кога се е родил редникът, остава неизвестно, но датата на смъртта му и името му са установени от бившия военен аташе към руското посолство Роберт Шестаков още преди години. Тогава по идея на дружеството на русофилите в Перник и със съдействието на тогавашния секретар на община Перник Сергей Цветков се правят постъпки да се открие, кой е упокоеният червеноармеец в калкаските гробища, защото местните хора си спомняли за този случай. Възрастен жител на Калкас, който през 1944 г. бил още дете, даже си спомнил точно мястото на неговия гроб. Когато отишли на място, се оказало, че наоколо има пресни гробове, но мястото на последния дом на червеноармееца било запазено.

Така и не се стига до поставяне на паметник на този гроб до изтичането на мандата на Шестаков като военен аташе, но след няколко години той се връща като генерален консул в Руското посолство в София и от миналата година редникът Гриньов вече е с паметник в българското гробище.


Всичко това разказва Николай Иванов, който с приятели почете паметта на червеноармееца в днешния празничен ден. След 9 септември 1944 г. В Перник, Радомир и Батановци са били разквартировани частите на 394-та стрелкова Криворожка дивизия (от състава на Трети Украински фронт) с командир полковник Иля Самсонович Титов, който по-късно през годините е обявен и за почетен гражданин на Перник. Щабът на дивизията е бил разположен в къщата, където сега се намира ресторант "Секвоя", до градския парк. В Батановци е имало военна болница, а в тогавашното село Калкас - малък военен лазарет, който бил в магерницата на манастира "Св. Петка". Там са се лекували ранени по бойните полета извън България съветски войници. Един от тях е и починалият от раните си, получени по време на боевете при Яш-Кишиневската операция в края на август 1944 г.

В Перник и Пернишко съветските войски идват в началото на ноември 1944 г.
В област Перник има общо осем паметници на починали съветски войници. - Батановци, Радомир, Перник, в радомирския квартал "Върба", в селата Чуковец и Стрезимировци и Брусник - на връх Чеканска бука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.